+31 88 115 2000 info@demcon-bunova.nl

DEMCON neemt BuNova Development over

“Meer rekenpower voor complexe projecten”

High-end technologieleverancier DEMCON heeft ingenieursbureau BuNova Development in Zwolle overgenomen. Onder de naam DEMCON BuNova neemt het bureau intrek in het hoofdkantoor van DEMCON in Enschede en gaat participeren in ontwikkelprojecten van DEMCON. Daarnaast blijft DEMCON BuNova zelfstandig projecten uitvoeren voor de eigen klanten. “Met de expertise van warmteoverdracht en stromingen en de rekenpower van BuNova versterken wij onze ontwikkelcapaciteit voor complexe projecten. En zij brengen interessante klanten mee in voor ons nieuwe markten”, verklaart directeur Dennis Schipper van DEMCON.

BuNova Development werd in 1997 opgericht en heeft zich ontwikkeld tot een werktuigbouwkundig en procestechnologisch ingenieursbureau op het gebied van warmteoverdracht en stromingen. BuNova biedt opdrachtgevers innovatieve oplossingen bij het ontwerpen, ontwikkelen en verbeteren van processen en apparaten waarbij fysische en chemische processen een belangrijke rol spelen. Het gereedschap van BuNova bestaat uit diepgaande fysische en chemische kennis en software voor het uitvoeren van simulaties. Met behulp van simulaties ontwerpen doorrekenen en verbeteren voordat een fysiek prototype is gebouwd, dat kan opdrachtgevers veel tijd en geld besparen. BuNova werkt met software voor Computational Fluid Dynamics, Eindige-Elementenmethoden en Dynamisch Modelleren. Centraal in de berekeningen staat de wisselwerking tussen vloeistof- en gasstromingen en de omringende systemen. Daarbij gaat het om spanningen en vervormingen in structuren, warmteontwikkeling en temperatuurverdelingen, en andere aspecten van materiaalgedrag.

Aanvullende competenties
BuNova telt vijf medewerkers, plus een flexibele schil, en werkt voor een groot aantal markten, zoals de procesindustrie, halfgeleiderindustrie, olie & gassector, maritieme sector, warmtewisselaartoepassingen, medische technologie en verlichting. In de afgelopen jaren kwamen DEMCON en BuNova elkaar al regelmatig tegen. Beide partijen hebben bijvoorbeeld lithografiemachinebouwer ASML als opdrachtgever. En samen werkten ze aan de ontwikkeling van de Fluido, een instrument van The Surgical Company voor het gecontroleerd verwarmen van infuusvloeistof. DEMCON ontwikkelde een nieuw verwarmingsprincipe en de temperatuurregeling, BuNova rekende de stroming van de infuusvloeistof door ten behoeve van de optimalisatie van het ontwerp. DEMCON en BuNova vullen elkaar dus goed aan met hun competenties. Toen eigenaar Gep Geesink met het oog op de continuïteit van BuNova op zoek ging naar een partner, diende DEMCON zich als een logische optie aan. Begin dit jaar werd besloten tot een volledige overname van BuNova door DEMCON.

Uitstekende match
Geesink zal als adviseur nog zeker vier jaar betrokken blijven bij DEMCON BuNova, dat zijn intrek neemt in het hoofdkantoor van DEMCON in Enschede. “Ik verwacht dat de samenwerking tot nieuwe activiteiten gaat leiden. De ondernemende cultuur en de manier waarop DEMCON jonge bedrijven ondersteunt, spreken mij zeer aan.” Met de informele bedrijfscultuur bij DEMCON ziet Geesink eveneens een match. “Bij BuNova zijn we geen verzameling losse techneuten, maar een team van experts die elkaar kunnen inspireren. Deze kruisbestuiving is een onderscheidend onderdeel van het BuNova-DNA. Zeker in de beginfase van een project is dat belangrijk. Wij luisteren naar de vraag van de klant, maar zijn zo nodig eigenwijs en kunnen dankzij de brede expertise van onze medewerkers de oplossing soms in een andere richting zoeken.” Het feit dat DEMCON sinds kort een vestiging in Duitsland (in Münster) heeft, past bij Geesink’s ambities met BuNova. “ Wij zien in Duitsland goede mogelijkheden voor verdere expansie. In de Duitse markt maken met name bedrijven uit de maakindustrie in hun R&D-programma’s nog onvoldoende gebruik van ons soort simulaties. En de aanwezigheid van DEMCON in Eindhoven sluit goed aan bij ons klantenbestand.” Kortom, er is een uitstekende match tussen DEMCON en BuNova. Directeur Dennis Schipper van DEMCON bevestigt dat. “Wij hebben uiteraard de nodige expertise van berekeningen en simulaties, maar BuNova geeft daar een verdere verdieping en verbreding aan. Met hun expertise van warmteoverdracht en stromingen en hun rekenpower versterken wij onze ontwikkelcapaciteit voor complexe projecten. Bovendien bestrijken zij voor ons nieuwe markten, zoals de olie & gas, en brengen interessante klanten mee.”

Over DEMCON
DEMCON (ruim 200 medewerkers) is een high-end technologieleverancier van mechatronische producten en systemen, met als focusgebieden hightech systems en medical devices. Het hoofdkantoor is gevestigd in Enschede. Nevenvestigingen zijn er in Eindhoven, Amsterdam, Oldenzaal en Münster (D).